Verlichting voor de perfecte sfeer

Een droomhuis is geen droomhuis als er van binnen geen sfeer is. Verlichting is essentieel, want verlichting kan een groot deel van de sfeer bepalen. Het is een zeer belangrijk onderdeel van het interieur. Zowel vanuit het praktisch en decoratief oogpunt is het goed om aandacht te besteden aan de verlichting in huis.

Lichtplan
Voordat je jouw droomhuis van een perfecte sfeer kan voorzien, is het verstandig om een lichtplan op te stellen. Een lichtplan bevat een setting van elke ruimte met de bijhorende functie en de gewenste sfeer. Waarvoor wordt de ruimte gebruikt, welke sfeer moet de ruimte uitstralen en welk licht heb je daarbij nodig? Het is dus belangrijk om na te denken over de functie van de ruimte en de aanwezige stroompunten in de ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezen, televisie kijken, werken of eten.

Er is voor alles een oplossing, maar je moet wel weten wat je wilt. Een lichtplan bestaat uit drie onderdelen:

Basisverlichting
Basisverlichting is het eerste licht dat je aandoet wanneer je een kamer binnenkomt. Deze verlichting moet meteen overzicht in de kamer bieden. Basisverlichting heeft een functionele vorm van verlichting en hangt in veel gevallen aan het plafond. Voor de basisverlichting kan een spaarlamp of een LED-lamp deze functie vervullen.

basisverlichtingSfeerverlichting
Basisverlichting kan in een handomdraai ook de sfeerverlichting zijn, middels een dimmer. Veel sfeerlampen hebben een ingebouwde dimmer, maar mocht dit niet het geval zijn is het een simpel klusje om een gewone schakelaar om te wisselen naar een dimmer.

Sfeerverlichting is de indirecte verlichting die je vaak in de avond aanzet om de ruimte gezellig te maken. Dit kan door middel van een tafellamp, een hanglamp of een schemerlamp. Hanglampen zorgen voor schaduwloos licht, wat betekent dat de overgang tussen donker en licht heel geleidelijk is. Hanglampen versterken een klassiek of romantisch interieur.

sfeerverlichting

Accentverlichting
Sfeerverlichting kan zorgen voor een mooi, warm gevoel. Maar als je achter de computer wilt zitten is dit licht weer minder geschikt. Accentverlichting zorgt voor direct licht, zoals bijvoorbeeld leeslamp bij de bank.

Accentverlichting

Lichtplan toepassen
Ga uit van de functionaliteit van de ruimte en wat je doel daarbij is. Maak daarbij een plattegrond waarbij je precies aangeeft welk licht waar komt te staan met een duidelijke legenda. Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen, bedenk dan op tijd waar je stroompunten gewenst zijn. Mocht dit voor jou te veel technisch klinken, dan kun je eventueel gebruik maken van een geschikte elektricien.

Als dit gedaan is, dan is het tijd om te winkelen. Neem lampen die qua vorm en uitstraling bij je interieur passen. Bij een goede combinatie creëer je hiermee de juiste sfeer voor je droomhuis.

LichtplanLichtplan2

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s